KUCHAŘKA

... z kuchyně ESEDRy

Přinášíme Vám oblíbené recepty naší "tlupy".

Dýňové palačinky

Ingredience:

mouka libovolná 1 hrnek (pohanková je skvělá)

mléko klidně rostlinné - 1/2 l

pyré ze syrové dýně

špetka soli

2 vejce, ale jde to i bez nich

Postup:

Mouku, mléko, vejce smícháme. Z půlky malé dýně vyrobíme pyré tyčovým mixerem (nakrájíme na malé kostičky bez slupky a umixujeme na hladkou hmotu). Vmícháme do vyšlehané směsi. Když bude hustá, doředíme klidně vodou.

Rozpálíme pánev, na začátek vytřeme olejem, pak už není zapotřebí. odléváme palačinky. :-)

Chutnají slané i sladké. Slané skvělé plnit sýry, tofu, šunkou, masem, sušenými rajčaty i špenátem.

Zelný štrůdl s tvarohem

... když nemáte čas.

Ingredience:

Hotové těsto na pizzu rolované

hluboký talíř kysaného zelí

1 měkký tvaroh

1 eidam bloček

1 vejce na pomazání- možno i jen mlékem

slunečnicová, dýňová nebo chia semínka na posypání

Postup:

Smícháme zelí s tvarohem a nahrubo nastrouhaným sýrem. Rozvineme těsto, poklademe náplní, zavineme, potřeme vajíčkem či mlékem, posypeme semínky a zamotáme do kapsy. Ne jako štrůdl, pouze přeložíme.

Pečeme dozlatova.